Senarai Semak Menjelang Hari Besar Nia




Assalammualaikum..


Senarai semak ini nia wujudkan untuk memudahkan nia membuat pemantauan persiapan menjelang hari besar nia nnti..mudah-mudahan sume nye berjalan lancar..Aamiin..


Dokumen Kahwin

1) Kursus Kahwin - done

2) Ujian Saringan HIV - done

3) Borang Nikah

4) Borang Tok Kadi

5) Lain-lain Borang

6) Gambar pasport



Tarikh

1) Tarikh Nikah & Resepsi - done

2) Tarikh Bertandang - done



Tempat

1) Nikah (Rumah Perempuan) - confirm

2) Resepsi (Khemah Rumah Perempuan) - confirm

2) Bertandang (Dewan Kompleks Belia dan Sukan Paroi) - confirm




Warna Tema

1) Nikah - done

2) Resepsi - done

3) Bertandang - done



Design
1) Design Baju Resepsi Lelaki & Perempuan -
done

2) Design Kad Jemputan Kahwin - done



Butik Pengantin

1) Nikah & Resepsi - booked

2) Bertandang - booked



Photographer

1) Nikah & Resepsi - booked

2) Bertandang - booked

3) Post wedding photoshoot - booked



Caterer

1) Nikah - booked

2) Resepsi - booked

3) Bertandang - booked



Kek

1) Resepsi - done

2) Bertandang



Door Gift

1) Resepsi

2) Bertandang - done



Kompang & Pengacara Majlis

1) Nikah & Resepsi

2) Bertandang - done


Hantaran Pihak Lelaki

1) Al-Quran & Telekung - done

2) Gelang - done

3) Handbag - done & Kasut - done

4) Set Wangian - done

5) Hp & Jam Tangan - done

6) Buah

7) Kek



Hantaran Pihak Perempuan

1) Cincin - done & Bunga Rampai

2) Kasut - done

3) Jam Tangan - done

4) Set wangian, Wallet & Tali Pinggang - done

5) Buah

6) Kek

7) Coklat

8) Sirih Junjung

9) Bunga Rampai


Lain-lain

1) Banting & Banner

- Pihak Lelaki - booked

- Pihak Perempuan - booked


2) Signage

- Pihak Lelaki - booked

- Pihak Perempuan - booked


3) Bunge Mangga

- Pihak Lelaki

- Pihak Perempuan


4) Bunga Pahar

- Pihak Lelaki

- Pihak Perempuan


5) TQ tag

- Pihak Lelaki - booked

- Pihak Perempuan - booked


6) Korsaj

- Pihak Lelaki

- Pihak Perempuan - done


7) Henna - booked


8) Kad Jemputan Kahwin - booked


9) Bulan Madu

- Flight - booked

- Passport

- Hotel & Tourist Guide


10) Cadar Bilik Pengantin - done





Friday, 20 September 2013

Cincin Kawin Lelaki


Assalammualaikum..

nia nk story ckit pengalaman nia mencari cincin kawin lelaki..payah gak mencari cincin yang sesuai tuk kaum adam nie, almaklum terang-terang dorang sume x boleh pkai barangan kemas atau sewaktu dengan nya..tuk lebih info korang tanye En. Google la ye..

Sebelum nie nia ngan khalis penah je ke Alamanda survey cincin kawin lelaki..tp kt sane x byk pilihan cincin tuk lelaki..jadi kitaowg kesane hanye bli gelang tgn nia je..nk dijadikan cerita sabtu 3 minggu yang lepas nia ngan khalis ke majlis kawin sahabat nia di selayang..alang-alang kami dah kt kL, khalis ajak nia ke Mid Valley..mood nia berbunge2 la kn..lame gile kot x ke Mid Valley, rinduuuuuuuuuuuu pade abg yang jual tiket komuter ittewww..eh, ade kene mengena kew..haha..rasenye sejak nia dah bertugas di Putrajaya..adelah dalam 6 ke 7 tahun dah nia x menjenggah Mid Valley..lame kn..gile baik ko nia..haha..

Tapikan..bab yang paling nia menciiiii bile ke Mid Valley nie nk mengadap jem..elehh, cam ko lak yang drive kn nia..haha..kire menci bg pihak tunang nia lah nie..padahal driver cool jew..nia je yg dok membebel dlm keta..x caye blh tanye tunang saye..haha..jem satu hal..dah masuk parking satu hal..blh menangis nia dibuat nye..payah gile nk dpt parking kot..dah la tue..lam area parking tue confirm xleh nk drive laju..bising je bunyi tayar kn..bunyi dah cam tayar keta yang pancit yang sedang meluncur di atas simen yang licin..gituuuu..hmmm, korang imagine lah sendiri yek..kalau x blh imagine blh la email nia..nnti nia buat demonstration bunyi tuk korang..haha..

Macam nia kn, blh la agak knp tayar tue bunyi cenggitu kn..yang khalis nie dok pk tayar dia pancit..2 kali kot benti tgk tayar..owg len cbuk cari parking, khalis cbuk risau kn tayar dia..haha..eh nia..ko tgh ngutuk tunang ko ke??? eh, xlah..citeww jeww..mn ade ngutukk..x ngutuk lah..haha..matikk laaaaa..ampun pak.. i lap u lah..haha..

Pas tawaf beberape kali, bawu lah kitawog dapat parking..then, masuk je lam Mid Valley tue..khalis bersuare..

Khalis : kt mid nie ade satu kedai jual cincin titanium..
Nia : ape name kedai tue?
Khalis : x ingat..mule ngan huruf 'B'..
Nia : ???*$£"!^P*^£$%&*..

haha..boleh cenggitu??? ateeeeeee??? Mid Valley nie besar kot yang..mau pitam nk cari kedai 'B' tue..adehhh..khalis pon ajak nia gi tgk floor map yang ade kt setiap level lam mid valley tue..kt floor map tue adelah jumpe satu kedai nie name dia 'Bausch K.'..bile nampak je name kedai tue terus khalis ckp nie la name kedai yang dia cite td..owh, Bausch K..marilah kite cari ikut alamat yang tertera lam map tue ye..cari punye cari alamat nye jumpe dah..tp knp kedai 'Bata'??? 'B' jgk lak kn..haha..tapi bkn Bausch K...

hmm..pelik jgk mcm mn floor map tue x update..tah mn plak letak nye kedai Bausch K. nie..tah wujud ke tidak lam Mid Valley nie..nk tau wujud ke tidak maka nyeeeee..mari lah kite tawwwwwwwafffffff Mid Valley yang comel ini..mood nia mase tue ikut kn aje kehendak si jantung hati..pasrah..walaupon berulang kali naik turun escalator nia tetap pasrah..sampai la kitaowg give up..huhu..

Mase nie mood nk cari cincin dah mule ilang..mungkin sbb kitaowg dah mule penat tambah khalis pon cam dah boleh terima hakikat yang kedai Bausch K tue boleh jadi x wujud lam midvalley tue..pas da basahkan tekak dan dpt energy semula..kitaowg plan nk cari kasut hantaran plak..untuk memudahkan carian kitaowg ke metrojaya..haaa..mase nk mencari metrojaya nie lah nia ternampk kedai ini..

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


eh??? Bausch KKKKKKK la..haha..berbunge je muke khalis pas tue kn..bile di cari x jumpe..bile tak dicari teRRRRRRRjumpe..hew2..ini lah yang dikatekan "klau da jodoh x ke mane.." jodoh sape??? jodoh khalis dgn si Bausch K..haha..tetibe..

kitaowg syukur sesangat, x sangke terrrjumpe..walaupon ade sedikit dugaan pada mulenye..alhamdulillah,  selepas tue tuhan permudahkan..pokok nye sabar dong..haha..so, kitaowg singgah Bausch K dulu untuk cari cincin khalis..

Nia nk review cikit ttg material barangan jenama Bausch K nie..ok untuk pengetahuan korang barangan kemas Bausch K diperbuat dari stainless steel yang merupakan keluli tahan karat 316L dan batu Zircon..standard batu zircon nie same standard nye dgn batu zircon yang terdapat pada barangan kemas di kedai Tomei..hargenya pon agak berpatutan bergantung pade design cincin..

jom tgk koleksi cincin di Bausch K..











mcm mn??? cantik kan..khalis x suke cincin yang berbatu..dia lebih prefer yang simple cam gambar yang ke-3..ape yang menariknye kt Bausch K nie, korang boleh ukir nama or perkataan pada cincin yang korang pilih dengan charge RM5 untuk 10 huruf pertama dan RM1 untuk setiap huruf seterusnye..so, kitaorg pon amik la kesempatan ukir nama kitaowg pada cincin khalis tue..


pic dr en.google

Selain tue, barangan Bausch K nie ade warranty setahun..pic kt atas nie adelah contoh picture warranty card nye..yang khalis punye nia x sempat nk candid..warranty nie cover kalau barangan korang tue tercalar..best kan..harge dah la sgt2 affordable..mmg mampu milik la..dah tue bagi warranty card lagi..kelassss..then kotak dia sgt2 exclusive..tapi nia x sempat nk candid bg korang tgk..sob sob..xpe, nia akan update cincin khalis dgn kotak2 nye sekali pas majlis kitaowg nnti..kasi seprissss la ckit kan..hew2..

ok, pada yang merancang nak survey barangan di Bauch K, ini dia alamat cawangan-cawangan Bausch K..korang blh pegi mn2 cawangan Bausch K yang berhampiran dgn tempat korang..


Pavilion Shopping Mall, KL
P5.01.00, Level 5
Contact No: 03 - 2145 5262

Mid-Valley Megamall, KL
F 095, 1st Floor
Contact No : 03 - 2287 5262

IKANO Power Center, PJ
Lot G-23A, Ground Floor
Contact No: 03 - 7710 5262


One Utama Shopping Center, PJ
F 200, Level 1

Contact No: 03 - 7722 5262

jumpe lagi next entry..take care yahh!!

16 comments:

  1. Haha..Alhamdulillah jumpa gak akhirnye

    ReplyDelete
  2. haha..alhamdulillah..selesai bab cincin kawin leaki..

    ReplyDelete
  3. harga dia dalam lingkungan berapa ya?

    ReplyDelete
  4. Hi nessaq..x mahal la dear..around RM100-RM250 bergantung pada design..yg tunang nia punye x sampai RM150 termasuk ukir nama..nessaq try gi survey..

    ReplyDelete
  5. Thanks for sharing :)) sebab tengah cari cincin utk lelaki gak ni..huhu..

    ReplyDelete
  6. most welcome dear..semoga kite mendapat manfaatnye bersama.. ;)

    ReplyDelete
  7. syukran ya... tgh survey cincin nikah juga... ^_^

    ReplyDelete
  8. Nak tye kalau engrave tue siap hari tu juga ke?

    ReplyDelete
  9. hi hass..ye, engrave siap hari tue jugak..

    ReplyDelete
  10. Ya Allah..kat Ikano pun ada rupanyer. Happy sgt sbb duk pening kepala gak cri ni. Tq Nia

    ReplyDelete
  11. Hai nia..kt pavy pon ad ye?erm kiranya cincin suami awak sekalI dgn engrave linkungan rm150?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai..yup..sekali engrave dalam RM150..x mahal..try lah survey dear..

      Delete
  12. Salam. Nice dan cantikk. :)
    Ada banyak size ke atau kena tempah jugak? Sbb sy dh last minit sangat ni cari :(

    ReplyDelete
  13. baru pegi minggu lepas..
    kedai tu dah tutup kat pavillion..
    lari g mid valley..pun dah tutp jugak rupanya..
    sampai la ni x jumpa lagi cincin laki.. :(

    ReplyDelete